De sector wordt in korte tijd geconfronteerd met zeer ingrijpende gebeurtenissen.
– De opheffing van het Centrum Natuursteen medio 2013 op initiatief van Slotboom/Elzinga van de ABN. De sector wordt nauwelijks betrokken en zeker niet goed geïnformeerd.
– Een Kort Geding eind 2014 waarbij de organisatie DI-Stone om vernieuwing vraagt bij het sectorbestuur om de concurrentiepositie van de natuursteenbedrijven te versterken. En als eerste door een meer flexibele CAO met veel meer aandacht voor het ondersteunen van de bedrijven en werknemers met concrete diensten.
– Het verzoek wordt afgewezen omdat de CAO de dag ervoor was afgesloten. Helaas bleek dat de ABN niet meer representatief was, zoals al tijdens de zitting was aangegeven door DI-Stone. Dus geen AVV.
– ABN, FNV en CNV wijzen het aanbod van DI-Stone eind 2014 af om steun te geven aan de AVV voor de CAO.
– Pas eind 2015 blijken FNV en CNV bereid om nu met DI-Stone en ABN samen een nieuwe cao af te sluiten. En opnieuw wijst de ABN af, men wenst niet samen te werken aan een nieuwe CAO voor de gehele sector.
– En dan pas op 26-4-2016 vindt een normaal gesprek plaats tussen de besturen van ABN en DI-Stone en dan blijkt dat de aanwezige ondernemers prima over allerlei zaken kunnen overleggen. Maar de ABN houdt de boot direct weer af en heeft opnieuw geen behoefte aan een goede nieuwe cao voor de eigen sector.
– Begin juni 2016. ABN kondigt fusie met NOA aan per 9-9-2016. Een van de redenen is bekend gemaakt, de ABN koerst aan op grote tekorten in het huishoudboekje door het afnemen van inkomsten in de fondsen die juist sinds 2013 sterk waren verhoogd door taken van het toenmalige Centrum Natuursteen over te nemen.
Opvallend is dat rond 2002 de samenwerking met de Afbouw na 3 jaar is afgebroken omdat er te weinig raakvlakken waren qua werkwijze door de bedrijven (werkplaats, gedenktekensector) en de kosten te hoog waren.
Voor meer actuele informatie zie Sector / ABN & DI-Stone en cao.