Kiezen uit 2 cao’s Natuursteen

2 cao’s Natuursteen: pas op!

Sinds 1-1-2016 kunnen bedrijven kiezen uit 2 cao’s. De cao van DI-Stone en de ABN-cao. De ABN-cao loopt tot 31-12-2017 en de cao van DI-Stone tot 31-12-2018. Kies de juiste cao voor uw bedrijf, het gaat over zeer veel geld en flexibiliteit voor uw bedrijf.

NOA/ABN

De vereniging ABN is op 9-9-2016 opgeheven en onderdeel geworden van de NOA Afbouw. De ABN cao Natuursteen is afgesloten met de bouwbonden FNV/CNV. De ABN is sinds medio 2013 niet meer representatief voor de natuursteenbranche. Daardoor is sindsdien geen zogenaamde AVV-verklaring (Algemeen Verbindend Verklaring) verkregen van het Ministerie van SZW op de cao’s sinds 2014. Ook de laatste cao 2016-2017 geldt dus alleen voor de nu NOA/ABN-leden. Als u geen lid bent van de NOA/ABN geldt die cao dus niet.

De NOA heeft zelf een Afbouw cao die loopt tot 31-12-2017 en een fonds cao dat loopt tot 31-12-2021. Als de NOA een nieuw cao sluit met de bouwbonden FNV/CNV per 1-1-2018 gaat die ook gelden voor de NOA/ABN-leden. En door de koppeling geldt dat ook voor dat fonds met een looptijd tot dus eind 2021. Even goed opletten dus.

DI-Stone alleen voor natuursteenbranche.

DI-Stone is sinds de opheffing van de ABN op 9-9-2016 de enige zelfstandige vereniging voor ondernemers in de natuursteenbranche. DI-Stone is wel representatief en heeft een AVV aangevraagd op de cao VBN (Vakwerkbedrijven Natuursteen) die is afgesloten met de vakbond LBV.

Beide cao’s natuursteen gelden alleen voor Natuursteenbedrijven met personeel. En die moeten nu zeer goed opletten.

  • Is uw bedrijf lid van DI-Stone dan geldt die cao VBN.
  • Is uw bedrijf lid van NOA-ABN dan geldt die ABN-cao Natuursteen tot eind 2017. Maar daarna de nieuwe Afbouw-cao, die nog moet worden afgesloten per 1-1-2018.
  • Is uw bedrijf geen lid dan zal een AVV van het Ministerie SZW bepalend worden, voor de cao waaraan deze wordt toegekend. Dit wordt toegelicht in de volgende nieuwsbrief.

De verschillen tussen beide cao’s zijn wezenlijk in termen van geld, risico’s en flexibiliteit en het is dus belangrijk om dit bijtijds te vergelijken.

natuursteensector

Beste keuze voor uw bedrijf en uw werknemers?

Wilt u weten wat de beste keuze of consequenties zijn van een cao dan zijn er enkele mogelijkheden:

  1. Vraag de beide cao’s aan bij DI-Stone en NOA/ABN en kijk zelf naar de verschillen. Zijn er vragen, stel die dan aan die organisaties. Wij gaan ervan uit dat uw vragen goed worden beantwoord.
  2. Als u toch nog vragen heeft dan kan ook het Kenniscentrum steun verlenen. Het Kenniscentrum Steen is onafhankelijk en weet ook wat de consequenties zijn voor bedrijven die we/niet zijn georganiseerd en welke cao’s mogelijk ‘doorwerken’ als in de al aanwezige individuele arbeidsovereenkomsten is verwezen naar een cao.

Het belangrijkste is dat bedrijven bijtijds en goed zijn geïnformeerd. Houd daarbij ook rekening met de opzegtermijn van een organisatie. Soms worden 3 maanden aangehouden en dan moet dus al in september een besluit worden genomen. Het is dus zeer verstandig om eea uitgezocht te hebben voor de zomervakanties beginnen.

Welke cao is voor ons bedrijf en werknemers het beste?

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan