DI-Stone of NOA/ABN

Door de crisis zijn alle sectoren veranderd. En dat geldt ook voor de natuursteenbranche. Ongeveer 1/3 van de weknemers hebben hun baan verloren. En nagenoeg alle bedrijven hebben moet knokken om te overleven. Maar de crisis heeft ook vele voordelen en kansen gebracht.

Resultaten Cao-fonds 2012-2016 onbekend.

Juist in de crisistijd verwacht je steun vanuit de fondsen waar jarenlang verplicht aan moest worden meebetaald. De gang van zaken bij dit fonds is onnavolgbaar en vooral onzichtbaar. Volgens de regels van SZW zouden de fondsen die hieronder vallen (SFN, SAN, etc) alle betalende bedrijven transparant moeten informeren over de plannen, activiteiten en resultaten. Het gaat voor de ca 230 natuursteenbedrijven om minimaal 4 miljoen euro. Dit fonds werd bestuurd door ABN en de beide bouwbonden.

In 2012 was de ABN representatief voor de natuursteenbranche en vertegenwoordigde toen ca 60 % van de bedrijven met cao-personeel. Maar dat was medio 2013 niet meer het geval door het vertrek van een groot aantal bedrijven. Dat betekent dat er praktisch geen representativiteit was voor 3,5 jaar van deze periode van 5 jaar. Het restfonds van naar schatting € 600.000 is eind 2016 overgemaakt aan een NOA-Afbouwfonds. Dus buiten het bereik van die 230 betalende bedrijven.

Het is nog steeds niet duidelijk waarom de verantwoordelijke organisaties ABN, FNV Bouw en CNV Vakmensen de bedrijven die hebben betaald niet goed informeren over de resultaten van alle onderzoeken en activiteiten. Wel handig als de resultaten bekend zijn en kunnen worden gebruikt.

Oprichting DI-Stone in 2013

DI-Stone is opgericht door de bedrijven die in 2013 vertrokken bij de ABN om 2 redenen. Er kon veel beter worden samengewerkt met alle betalende bedrijven en er moest openheid komen over de besteding van de collectieve middelen bij SFN en HBA. HBA is opgeheven en verwijst naar ABN/FNV/CNV. De jaarverslagen van SFN etc. zijn te globaal. Lang verhaal kort: DI-Stone heeft steeds aangeboden om samen te werken met de ABN en dat is tot eind 2016 bot geweigerd. DI-Stone heeft inmiddels een eigen cao VBN en is daardoor niet meer afhankelijk. De inzet van DI-Stone was en blijft om samen te werken. En dat is nu de inzet rechtstreeks met het NOA-bestuur en ook met de NOA-sectorcommissie Natuursteen.

sector

DI-Stone of NOA/ABN?

Simpel, kijk naar de feiten en voordelen voor uw bedrijf.
  • Heeft u cao-personeel: vergelijk beide cao’s voor uw bedrijf.
  • Bezoek hun sites en bel eens met de directeur en vraag welke concrete 5 voordelen er zijn voor uw bedrijf!

De contributie van DI-Stone is wat lager, maar het gaat toch om resultaten. Proef de sfeer bij beide organisaties en beslis dan.

KennisCentrum Steen is neutraal en adviseert.

Het Kenniscentrum is een ander type organisatie dan genoemde DI-Stone / NOA-ABN. Zie oa onze Promotie voor Natuursteen en Vakbedrijven en de Toolbox op de site.

Wij kunnen daardoor goed beoordelen wat de verschillen zijn tussen beide organisaties en hun cao’s. Wij weten wat beide organisaties zeggen te leveren en wat ze concreet waarmaken. En het maakt natuurlijk veel uit wat voor type bedrijf u heeft.
Mail uw vraag (info@kenniscentrumsteen.nl) en wij plannen direct een bedrijfsbezoek in en informeren u snel, concreet en goed.

Wat zijn de voor- en nadelen van DI-Stone / NOA-ABN?

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan