Aanvalsplan Grafwerk

Grafwerk groeisector, benut deze kans

Uit de laatste cijfers blijkt dat het gemiddelde crematiecijfer 1,5 % per jaar stijgt en zo zal doorlopen naar wellicht 65-70 % .  De verschillen per regio zijn groot maar vlakken wel af door demografische factoren.

Wat kan je als gespecialiseerd bedrijf en als Gedenktekensector nu nog doen? Pessimisten zeggen serieus rekening te houden met marginalisatie van de ze sector. Ook omdat ruim 90 % van de begraafplaatsen nauwelijks de kosten kunnen opbrengen en daardoor de grafkosten veel harder laten stijgen dan de inflatie.

Een ding is zeker. De natuursteenbranche zal zichzelf moeten vernieuwen en dat kan ook.

Het kenniscentrum heeft een nieuw plan ontwikkeld waarvan de sperpunten zijn:

1) Gedenken en cultuur verbinden

De meeste bedrijven zijn vaak al generaties actief in een bepaalde regio en hebben soms betere archieven dan wie dan ook. Het crematie % neemt toe maar de sterftecijfers nog harder. Kijk naar de onderstaande tabel met prognoses. Dus een potentiele groeimarkt.

2) Bedrijven ondersteunen om hun diensten verdergaand te verbreden

Prijsvechten met importstenen zonder toegevoegde waarde werken in een krimpmarkt met steeds slechtere marges. Vakbedrijven kunnen / moeten dit er ook (!) bij doen omdat een groep mensen nu eenmaal als eerste kijkt naar ‘vanafprijzen’. En als die uw bedrijf bezoeken kunt u het verkooparsenaal opentrekken.

Het Kenniscentrum is al jarenlang zeer actief op dit gebied. Er is contact met nagenoeg alle echte vakbedrijven die actief zijn met Gedenktekens en ook trots zijn op dit bijzondere vak. Dat zijn de bedrijven waar nog mensen werken met echt ambachtelijk en machinaal vakmanschap.

Aanvalsplan

Het Kenniscentrum heeft een nieuwe site ontwikkeld: http://gedenk-cultuur.nl/

De site is helemaal af. Maar nog niet gevuld met de al wel aanwezige data.

De bedoelde werkwijze is als volgt:

  1. Bezoekers vullen een plaats in waarvoor belangstelling is
  2. Hierbij is de straal aanpasbaar, bijvoorbeeld 30 km
  3. Er ontstaat dan een kaart met de beste voorbeelden van de 6 typen lokale waarden.

Daarbij staan ook de 10Q vakbedrijven die kennis hebben van al die lokale waarden in hun regio. Vanzelfsprekend kunnen zij daar hun eigen marketing op afstemmen. En ook hiervoor het Kenniscentrum een set aan faciliteiten beschikbaar.

Acties:

1) Met 10Q vakbedrijven aan de slag.

Dat gebeurt in 2017 en 2018 met alleen de erkende 10Q Vakbedrijven. Dat zijn dus gecertificeerde Vakbedrijven. Op dit moment zij dat er 40.  Wij streven naar ca 3 per regio. Klanten moeten immers kunnen kiezen. Met deze bedrijven maken we de site naar wens af.

2) Vullen site: regio na regio.

Er zijn 6 typen ‘lokale waarden’ ontwikkeld met symbolen. De begraafplaatsen zijn gevuld. De andere  ‘lokale waarden worden stap voor stap gevuld samen met de lokale 10Q Vakbedrijven. Ook dit is voorbereid. De lokale 10Q vakbedrijven behoeven slechts te adviseren.

Oproep: Echte Vakbedrijven gezocht: pak deze handschoen op!

Bent u actief met Gedenkstenen, wilt u meewerken aan vernieuwing van de sector door dit project? Laat ons dat dan weten via een mail naar info@kennnsicentrumsteen.nl

Wij nemen contact op, geven veel meer achtergrondinformatie en bepalen dan ook samen of u aan de criteria wilt en kunt voldoen. Concreet en direct dus.

Meewerken aan een vernieuwing in de sector?

Bijlagen:

  • tabel 1 Sterftecijfers 2014 – 2055
  • tabel 2 Ontwikkeling % crematies.

Tabel 1. Prognose absolute sterfte 2015 – 2055

Tabel 2. ontwikkeling % crematies

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan