Marmer

Uiterlijk

Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders, maar ook de kristalstructuur (zoals bij een suikerklontje). Marmer komt vooral voor in de kleuren wit en grijs, maar er zijn er ook in het rood en roze. Marmer is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kalksteen. De fossielen die in kalkstenen voorkomen zijn in marmer niet meer duidelijk te herkennen. Per marmer kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig.

Eigenschappen

Hieronder worden een algemene indruk gegeven van de eigenschappen. Voor de eigenschappen van een specifieke marmer wordt verwezen naar de productinformatie van uw natuursteen vakbedrijf.

  • Bestand tegen normale gebruiksbelastingen. De glansgraad moet worden aangepast aan de gebruiks- en onderhoudsintensiteit. In de meeste gevallen voldoet matglans (gezoet) beter dan een hoogglans (gepolijst).
  • Circa 80% van de marmers is vorstbestendig.
  • Marmers worden meestal glanzend (polijsten en zoeten) afgewerkt. Het effect van andere bewerkingen met een dof of ruw uiterlijk is beperkt door de lichte steenkleur.

Ontstaan Marmer

De vorming van natuursteen is een complex geologisch proces, dat sterk vereenvoudigd kan worden weergegeven in drie groepen van ontstaan.

  • Stollingsgesteenten
  • Sedimentgesteenten
  • Metamorfe gesteenten

Marmer is een Metamorfe gesteente

Deze worden ook wel omvormingsgesteenten genoemd en ontstaan door bewegingen in de aardkorst. Daardoor worden reeds gevormde stollings- of sedimentgesteenten blootgesteld aan extreme druk eventueel in combinatie met hoge temperaturen. Daardoor ondergaan deze gesteenten een gedaanteverwisseling of metamorfose. Hierdoor veranderen zowel het uiterlijk als de eigenschappen.

Zo is Marmer ontstaan uit Kalksteen.

Meer weten over Marmer