Winning & Fabricage steen

Indeling steensoorten

Natuursteensoorten:

  • Graniet & Gneis
  • Marmer & Kalksteen
  • Leisteen & Kwartsiet

Gefabriceerde steensoorten:

  • Composiet & Keramiek

Wat is natuursteen?

Natuursteen vormt de aardkorst waarop wij leven. Het bestaat uit gestold vloeibaar gesteente (magma of lava) of uit versteend sediment (zand, klei, kalk). Dit natuurproduct is miljoenen jaren oud en dat geeft natuursteen zijn bijzondere uitstraling. Het mag met recht een ‘oerproduct’ worden genoemd, dat duurzaam en functioneel is in het gebruik. Van de beschikbare steen in de aardkorst is maar een deel economisch te winnen. Desondanks zijn er duizenden soorten marmer, graniet, leisteen en kwartsiet leverbaar, elk met een uniek uiterlijk. Ze worden gewonnen in groeven verspreid over de gehele wereld.

Natuursteensoorten

Natuurstenen die op een vergelijkbare manier zijn ontstaan behoren tot een steensoort of steengroep, met bekende namen als marmer, kalksteen, graniet, leisteen en kwartsiet. Hieronder worden voor de belangrijkste steengroepen enkele typerende voorbeelden gegeven. Via het navigatiemenu is meer informatie te vinden over de belangrijkste steengroepen.

Ontstaanswijze en indeling

Versteend
De vorming van natuursteen is een haast onvoorstelbaar proces, dat al zo oud is als de aarde zelf en nog steeds door gaat. Natuursteen is het belangrijkste bestanddeel van de aardkorst waarop wij leven. De aardkorst drijft op een laag vloeibaar gesteente die langzaam beweegt en daardoor rimpelingen (bergketens) en scheuren (zeetroggen) in de aardkorst veroorzaakt. Meestal gaan deze vervormingen bijzonder traag, maar het kan ook heel snel gaan. Denk aan een aardbeving of een vulkaan uitbarsting.

Fascinerende winning
De werkmethoden en de afmetingen van de gewonnen natuursteen zijn imposant. Natuursteen wordt in grote blokken gewonnen, waaruit later platen of tegels worden gezaagd. Alleen gelaagde stenen als leisteen en kwartsiet worden schollen van de rots gespleten.

Meer weten over Winning & Fabricage

Gezaagd