Fabricage van Platen

Fabricage van Platen

Uit de blokken worden platen gezaagd, die ook wel platen vrije maat worden genoemd. Vanwege de ruwe vorm van het blok is namelijk ook de plaatrand grillig van vorm.

Raamzaag

Een raamzaag lijkt wel een grote uitvoering van de broodsnijmachine van de bakker. In een rechthoekig raam zijn maximaal 60 zaagbladen van circa vijf meter lang, die naast elkaar zijn gemonteerd. De afstand tussen de bladen bepaalt de plaatdikte. Het raam wordt in een zaagbeweging heen en weer over het blok steen getrokken. In twee tot vijf dagen (afhankelijk van de steensoort) wordt het blok in 60 platen gezaagd, die elk een afmeting hebben van bijvoorbeeld 2×3 meter met een dikte van 20 mm.

Cirkelzaag.

Een cirkelzaag heeft een blad met een diameter van wel drie meter. Hiermee kunnen platen worden gezaagd uit een blok van maximaal 1,5 meter dik (de helft van de zaagdiameter). Met een cirkelzaag kunnen gemakkelijk steeds andere plaatdikten uit een blok worden gezaagd.

Afwerking oppervlak

Na het zagen heeft de steen een ‘gezaagd’ oppervlak, waarop de rillen van de raamzaag of de cirkel van een cirkelzaag soms nog te zien zijn. Het oppervlak wordt daarna op de gewenst manier afgewerkt, met een ruw, dof of glanzend uiterlijk.

Meer weten?

Groeve