Prijs

De prijs van natuursteen is de laatste jaren sterk gedaald, waardoor het betaalbaar is geworden voor een groot publiek. Qua prijs kan natuursteen concurreren met een groot aantal materialen, zoals hout, keramische tegels, kunststeen, metaal, tapijt en terrazzo. Hieronder leest u meer over de oorzaak van de prijsdaling en relatie tussen prijs en kwaliteit.

Prijsdaling natuursteen

Efficiëntere machines en werkmethoden zorgen ervoor dat de winning en bewerking van natuursteen goedkoper worden. Bovendien neemt de wereldwijde concurrentie toe, omdat er steeds meer landen, groeven en handelaren natuursteen aanbieden. Deze prijsdaling heeft geen invloed op de goede eigenschappen en het fraaie uiterlijk van natuursteen. Deze zijn namelijk bepaald door moeder natuur.

Prijsverschil steensoorten

Vergelijkbare natuurstenen verschillen soms aanzienlijk in prijs. Dit betekent niet automatisch een verschil in kwaliteit, hoewel dat vaak wordt gedacht. De prijs van een natuursteen wordt voor een belangrijk deel door andere factoren bepaald. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van bruikbare steenlagen, de loonkosten in het land van herkomst, het percentage bruikbare steen, de transportafstand, de hardheid van de steen, vraag en aanbod, enzovoorts.

Daarnaast kunnen het steenuiterlijk en de afwerking de prijs beïnvloeden. De steen uit één groeve wordt soms op uiterlijk geselecteerd. Voor de selectie met bijvoorbeeld een gelijkmatige adering of kleur wordt een hogere prijs gevraagd. Een zorgvuldige afwerkingen van platen of tegels vergt tijd en aandacht en dat wordt vertaald in een hogere prijs. Denk aan een nauwkeurige maatvoering, een gelijkmatige afwerking van het oppervlak en een beschermende verpakking.

Prijsverschil realisatie

Een goed resultaat vergt vakmanschap en aandacht. Zo zijn een juiste materiaalkeuze, detaillering en montage heel belangrijk. Zeker bij natuursteen geldt: goedkoop is duurkoop. Het natuursteen vakbedrijf biedt u de beste kwaliteit tegen een verrassend scherpe prijs.

Zo kan de vakman toelichten in hoeverre het prijsverschil tussen natuurstenen iets zegt over de geschiktheid voor uw toepassingen. Misschien is de meest voordelige steen wel de beste en slaat u twee vliegen in een klap.

Graniet en Gneis

Marmer & Kalksteen

Leisteen & Kwartsiet

Meer weten over Natuursteen prijs