Kwaliteit

U wilt een goede kwaliteit tegen een scherpe prijs. Maar hoe beoordeelt u dat? Om eerlijk te zijn: dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Natuursteen is bepaald geen alledaags product en elke natuursteen heeft specifieke eigenschappen. De steen keuze, de oppervlakte afwerking en het onderhoud dienen op uw toepassing te worden afgestemd. Een goed resultaat vergt dan ook vakmanschap en maatwerk en dat is misschien wel de belangrijkste bijzonderheid van natuursteen.

  • Algemeen

    Voor natuursteen bestaan geen algemene kwaliteitsaanduidingen, daarvoor is de diversiteit te groot aan steensoorten en toepassingen. Wel zijn er een aantal normen opgesteld voor onder meer maattoleranties en het testen van materiaal eigenschappen.

  • Uiterlijk en duurzaamheid

    Het uiterlijk wordt beïnvloed door bijvoorbeeld de regelmaat van de polijstglans en een strakke montage. Het gebruiksgemak en de duurzaamheid worden onder meer bepaald door de materiaalkeuze, de detaillering en een vakkundige montage. Kortom het zijn vooral zaken die vallen onder het begrip vakmanschap. Bij het natuursteen vakbedrijf bent u daarvoor aan het juiste adres.

  • Uiterlijk steen

    Aan de hand van een monster of een showroom paneel wordt een zo goed mogelijke indruk geven van het materiaal. Maar natuursteen is een natuurproduct en er kunnen dus afwijkingen zijn met het te leveren materiaal. Voor het uiterlijk van natuursteen zijn geen algemene normen opgesteld. Wel wordt natuursteen uit één groeve soms op uiterlijk geselecteerd (bijvoorbeeld op regelmaat en kleur) en in klassen of variëteiten ingedeeld. Ter onderscheiding worden verschillende handelsnamen gebruikt, of krijgt de handelsnaam een toevoeging (A en B klasse, 1e en 2e keuze en dergelijke). Deze indeling in klassen gebeurt visueel en daardoor subjectief. De klasse met een hogere waardering wordt ‘mooier’ gevonden, omdat bijvoorbeeld het patroon, de adering of de kleur gelijkmatiger zijn.

Graniet en Gneis

Marmer & Kalksteen

Leisteen & Kwartsiet

Meer weten over Natuursteen kwaliteit