Voorkomen is beter dan genezen
Vlekken of verkleuring kunnen meestal worden voorkomen. Dat kan door een natuursteensoort te kiezen die past bij de toepassing en die zo nodig van een bescherming te voorzien. Gaat er dan een kop koffie of een glas wijn om, dan kunt u dat met een vochtige doek opnemen en is er niets aan de hand.
Raadpleeg de vakman
En als er toch een vlek of een verkleuring in de steen zit, dan is deze in sommige gevallen te verwijderen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren en is werk voor een specialist, die de reiniging aanpast aan de oorzaak van de vlek en het type natuursteen. Een ondeskundige reiniging kan het probleem juist vergroten.
Reinig met beleid
Kies het reinigingsmiddel zorgvuldig. Ga de geschiktheid na bij de leverancier van het middel. Aangeraden wordt ook nog een testje uit te voeren op een resttegel of proefstukje dat uit het zicht is, om na te gaan of het steenoppervlak niet wordt beschadigd. In de regel is het beter twee maal te reinigen met een minder agressief, langzaam werkend product, dan éénmaal met een agressief, snel werkend product.
Een te agressief middel kan de steen aantasten en voor bijvoorbeeld doffe plekken zorgen in een gepolijst oppervlak. Veel natuursteensoorten zijn goed bestand tegen reinigingsmiddelen, maar niet allemaal. Bijvoorbeeld marmers en kalkstenen zijn kalkhoudend en daardoor gevoelig voor zuur. Een beschermlaag kan een kalkhoudende steen slechts in beperkte mate beschermen tegen zuur.
Renovatie
Na jaren van intensief gebruik kan een vloer zijn beschadigd of ten dele haar glans hebben verloren. Na een renovatie toont de vloer weer als een geheel en heeft een volle glans. Ook kunnen eventuele beschadigingen of hoogteverschillen worden verwijdert. Er zijn twee methoden, die verschillende resultaten geven Kristalliseren en Schuren.
Voor de uitvoering is specialistische kennis nodig. Er zijn natuursteen vakbedrijven die zich in kristalliseren en schuren hebben gespecialiseerd. Zie de zoekfunctie ‘Vind een vakbedrijf aan de zijkant van het beeldscherm.