Onderhoud

Gebruiksgemak

Het onderhoud van natuursteen is eenvoudig en niet bewerkelijk. Tenminste als de gekozen steen en de afwerking van het oppervlak zijn afgestemd op het gebruik. De vakman weegt daarom het onderhoud al mee, wanneer hij u tijdens de oriëntatie adviseert. Na het maken van uw keuze krijgt u van het natuursteen vakbedrijf een onderhoudsadvies op maat, in aanvulling op de algemene informatie op deze site.

Een stapsgewijze aanpak

In de tijd kan het onderhoud van natuursteen in stappen worden opgedeeld. In de regel wordt voor oplevering een bouwschoonmaak uitgevoerd. In de periode daarna moet overtollig bouwvocht makkelijk kunnen verdampen. Daarom is het soms nodig het onderhoud tijdelijk iets aan te passen. Vervolgens kan een bescherming worden aangebracht, wanneer daarvoor wordt gekozen en het natuursteen verder ‘gewoon’ worden onderhouden.

Na verloop van tijd kan bijzonder onderhoud nodig zijn, bijvoorbeeld een intensieve reiniging of het verwijderen van kalkaanslag of vlekken. En na vele jaren intensief gebruik kan een opknapbeurt nodig zijn, waarna het natuursteen weer als nieuw toont.

Het Kenniscentrum heeft meerdere publicaties voor vakbedrijven en ook het onderhoud van natuursteen. De vakbedrijven kunnen deze publicaties aanvragen.

Meer weten over Onderhoud na Oplevering?