Kort na oplevering

Natuurlijke droging

Nieuwbouw bevat een aanzienlijke hoeveelheid overtollig bouwvocht, dat op een natuurlijke manier moet kunnen verdampen. Het natuursteen moet dit proces niet teveel hinderen, om onder meer verkleuring van natuursteen te voorkomen. Daarom is het soms nodig het onderhoud tijdelijk iets aan te passen.

Aangepast onderhoud nodig

Via natuursteen vloer- en wandtegels wordt het overtollige bouwvocht uit beton of metselwerk doorgegeven naar het oppervlak, waar het verdampt. Het drogen van de bouwconstructie duurt jaren. In de regel is na drie tot zes maanden het vochttransport voldoende afgenomen. Dan kan desgewenst een bescherming worden aangebracht en het natuursteen verder op een reguliere manier worden onderhouden.

Tot die tijd wordt aangeraden geen beschermende- of reinigende producten te gebruiken. Losse vervuiling kan het best droog worden verwijderd, met een doek of door te stofzuigen. Hechtend vuil wordt met een vochtige doek worden verwijderd. Vraag het natuursteen vakbedrijf om een advies voor uw specifieke situatie

Geen aangepast onderhoud nodig

Wanneer het natuursteen min of meer los staat van beton of metselwerk is er geen aangepast onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld aan een aanrechtblad, een wastafel of een gevelplaat gesteld op ankers. Vrijwel direct na plaatsing is het natuursteen droog. Desgewenst kan een bescherming worden aangebracht en wordt het natuursteen verder op een reguliere manier onderhouden.

Meer weten over kort na oplevering

Afwerking vloeren

afwerking vloeren