Intensief reinigen

Reinigingsmethode

Werk volgens de aanwijzingen van de leverancier van het reinigingsmiddel. Een vloer kan in aanvulling op of in plaats van intensief reinigen worden gekristalliseerd of geschuurd.  Behalve vuil worden dan ook lichte beschadigingen verwijderd en wordt de glans hersteld.

Reinigingsmiddel

Het middel moet aan de steensoort en een eventuele bescherming zijn aangepast. Dat geldt in het bijzonder voor kalkhoudende steensoorten, zoals marmer en kalksteen. Ga de geschiktheid na bij de leverancier van het middel. Aangeraden wordt ook nog een testje uit te voeren op een resttegel of proefstukje dat uit het zicht is, om na te gaan of het steenoppervlak niet wordt beschadigd. In de regel is het beter twee maal te reinigen met een minder agressief, langzaam werkend product, dan éénmaal met een agressief, snel werkend product.

Verwijderen van sterke vervuiling

Gebruik zogenoemde ‘intensiefreiniger’ of ‘ontvetter’ die bij voorkeur de eventuele beschermlaag niet aantast.

Verwijderen van beschermlagen

  • Deze wordt met een stripper verwijderd. Gebruik zo mogelijk alleen een topstripper. Dan wordt alleen de bovenste laag van de coating verwijderd en komt de steen niet of nauwelijks met de topstripper in aanraking.
  • Deze is niet te verwijderen.
  • Een opeenhoping van (oude) waslagen wordt verwijderd met een stripper. Gebruik zo mogelijk een topstripper. Dan wordt alleen de bovenste waslagen verwijderd en komt de natuursteen nauwelijks met de topstripper in aanraking.
  • Gebruik op plaatsen met zeepophoping bij het reguliere onderhoud tijdelijk geen zepen. Omdat ze in water oplosbaar zijn, wordt dan het overtollige zeep ‘vanzelf’ afgevoerd.
Meer weten over Intensief reinigen

Intensief reinigen

Coating Natuursteen