Bijzonder onderhoud

Afwijkende situaties

Extra onderhoud is bijvoorbeeld nodig als zich kalkaanslag vormt op plaatsen die regelmatig nat worden. Of als er na verloop van tijd een sterke vervuiling is ontstaan, die niet met regulier onderhoud is te verwijderen. Ook kan het nodig zijn een beschermlaag te verwijderen. En kan er door een ongelukje een vlekje zijn ontstaan. In veel gevallen is dat eenvoudig te verhelpen. Via het navigatie menu is aanvullende informatie beschikbaar.

Kalkaanslag: voorkomen is beter dan genezen

Kalkhoudend water dat verdampt laat kalkresten achter, bijvoorbeeld rond een kraan. Regelmatige verwijdering met een vochtige doek vertraagt of voorkomt zelfs vorming van een harde witte kalkkorst.

Verwijder met beleid

Is eenmaal zo een kalkkorst gevormd dan kan deze alleen worden verwijderd door licht schuren (met staalwol 00) of door afnemen met een kalkoplosser. De aanpak moet worden afgestemd op de natuursteen soort.

Bij krasvaste en zuurbestendige steensoorten, zoals graniet, gabbro en gneis, zijn beide methoden geschikt. Bij minder krasvaste en zuurgevoelige steensoorten, zoals marmer en kalksteen, zijn beide methoden niet zonder meer geschikt. Het schuren moet niet te vaak en niet krachtig gebeuren, anders vermindert de glans. Als dat toch gebeurt kan de glans met was weer deels worden hersteld. Op een zuurgevoelige steen kan kalkverwijderaar alleen met mate worden gebruikt wanneer er een coating is aangebracht. Controleer voor de zekerheid de coating productinformatie van de leverancier. Direct na het verwijderen van de kalk moet het steenoppervlak met schoon water worden nagespoeld, zodat er geen kalkverwijderaar achter blijft.

Meer weten over Bijzonder onderhoud

Bijzonder onderhoud

Bijzonder onderhoud