Afwerking oppervlak

X, Y en Z

Natuursteen tegels kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt:

Glanzend (van matglans (gezoet) tot hoogglans (gepolijst); Dof: zo geslepen of een oud gemaakt uiterlijk. En Ruw: verschillende mogelijkheden, met een licht hobbelig tot een heel bruut uiterlijk. Stralen, boucharderen, vlammen en splijten zijn enkele van de vele mogelijkheden. Bijzonder is dat al deze afwerkingen ook met blote voeten prettig aanvoelen.

De meeste afwerkingen kunnen ook worden aangebracht nadat de vloer is gelegd. Zo kan plaatselijk een patroon worden aangebracht, ongeacht de tegelafmetingen of het tegelpatroon.

De afwerking verandert natuursteen

De steen gaat meer ‘leven’ naar mate die meer glanst. De kleuren worden intenser en tintverschillen, aderingen en fossielen worden beter zichtbaar. En zoals voor elk materiaal geldt: op een hoogglans afwerking is meer kwetsbaar. Daarom worden zachtere steensoorten, zoals marmer en kalksteen, bij voorkeur in een matglans uitgevoerd. Een dof of ruw oppervlak heeft als nadeel dat het eerder vervuilt. Laat de vakman de vloer eenmalig van een beschermende duurzame laag voorzien en vuil krijgt geen kans.

Voegen

De voegen tussen de tegels of trapbekledingen zijn afhankelijk van de maattoleranties van de natuursteen (des te groter de tegels des te groter de tolerantie en de voegen) de oppervlaktebewerking van de tegels (des te ruwer, des te breder de voegen), en de vorm van de tegels. Gebruikelijk zijn voegen van 2 tot 10 mm breed, bij flagstones zijn bredere voegen nodig tot wel 30 mm. Voegvulling bestaat uit grijze zand/cement of prefab voegmiddelen al dan niet in kleur. Gekleurde voegen worden echter vaak grijs na verloop van tijd.

Voegloos leggen is onmogelijk, voegen kleiner dan 1 mm zijn niet meer af te dichten, geven storende stootrandjes en zijn om te leggen onbetaalbaar. Een goed alternatief is een vloer na het leggen te schuren. Hierdoor wordt de vloer egaal vlak en de voegen krijgen de kleur van het tegelmateriaal, waardoor optisch een voegloze vloer wordt bereikt. Voegkit en voeg-mortels moeten geschikt zijn voor de gekozen natuursteensoort, blijvende vlekvorming kan anders het gevolg zijn.

Bestel extra tegels

Tijdens de uitvoering moeten tegels op maat worden gezaagd, waardoor zaagverlies ontstaat. Ook breekt er wel eens een tegel. Bepaal met het natuursteen vakbedrijf hoeveel tegels extra nodig zijn. Dat voorkomt problemen bij de uitvoering. Een bijbestelling kost (veel) oponthoud en tussen twee partijen kunnen kleurverschillen zijn. Houdt u daarom ook een paar reserve tegels achter de hand, voor als er ooit een tegel vervangen moet worden.

Meer weten over tegelpatroon