Richtlijnen en Normen

Kies bewust

Met natuursteen is meer mogelijk dan menigeen denkt. Hier zetten we de belangrijkste aandachtspunten en mogelijkheden voor u op een rij. Naast het ruime aanbod van prachtige steensoorten komen ook praktische zaken aan bod.

Voor een vloer of trap zijn vele honderden natuurstenen uitermate geschikt, zoals marmers, kalkstenen, leistenen, granieten en kwartsieten. Een natuursteen zal niet in elke uitvoering of situatie voldoen. Elke steen is net even anders, het is tenslotte een natuurproduct. Bijvoorbeeld over de afwerking van het oppervlak : een marmer vloer in de huiskamer voldoet het best in een matglans uitvoering. Of kies op plaatsen waar wordt gemorst voor een vuilafstotende laag bij een kalkhoudende steen, een lichtgekleurde steen of een niet-glanzend oppervlak (zie ook Onderhoud).

Voor een mooie vloer of trap, die ook mooi blijft, zijn ook meer technische zaken van groot belang. Bijvoorbeeld de werkmethode en de materialen (cement, lijm en kit) worden op de steensoort aangepast, zodat de natuursteen niet verkleurt. En de vloeropbouw wordt aangepast op de beschikbare bouwhoogte en een eventuele vloerverwarming of vloerisolatie. Zo wordt scheurvorming voorkomen.

Wilt u meer weten over beschikbare richtlijnen en normen, benamingen, afwerkingen of de opbouw en het leggen van vloeren vraag die informatie dan hier aan.

Meer infomatie over richtlijnen, normen

Graniet & Gneis

Marmer & Kalksteen

Leisteen & Kwartsiet