Glanzend

Een natuurlijke glans

Met schuur- en polijstschijven kan natuursteen zo glad worden bewerkt dat het gaat glanzen. Er zijn verschillende gradaties in glans mogelijk, zoals een matglans (gezoet) of hoogglans (gepolijst). Elke natuursteen reflecteert licht net even anders, wat bij draagt aan het bijzondere karakter van dit natuurproduct. Bijvoorbeeld fossielen, aders, haarscheurtjes en een variatie in porositeit zorgen voor verschillen in lichtreflectie.

Gezoet (matglans)

6.5.1 gezoetZoeten is de laatste fase van het schuurproces en geeft een matglans. Afhankelijk van de schuurschijf zijn er verschillende gradaties in glans mogelijk. Een geringe glans wordt ‘licht gezoet’ genoemd en een matglans ‘gezoet’ en een bijna hoogglans ‘donker gezoet’. Er is meer informatie over het zoeten van vloeren in het werk.

Gepolijst (hoogglans)

gepolijstNa het zoeten kan met een polijstschijf of een polijstvilt (met polijstpoeder of -pasta) hoogglans worden aangebracht. De glansgraad wordt niet door schuren verhoogd: een polijstschijf is vaak zachter dan de steen. Naar men aanneemt is de polijstlaag een uiterst dun, amorf laagje (‘Beilby layer’) gevormd door een lokale verhitting of een chemische reactie. Er is meer informatie over het polijsten van vloeren in het werk.

Meer weten over Afwerkingen

Gezaagd